sugen eller? som fan!

(Receptet nedan räcker till mer än 4 bitar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 – 6 personer)

Sushi-ris

7 dl rundkornigt ris, sushiris
8 dl vatten
5 msk ris vinäger
5 msk socker
1 tsk salt

Skölj riset tills vattnet är någorlunda klart. Låt rinna av i durkslag. M ät upp med vatten i en riskokare ock koka riset. Eller mät upp i kastrull och koka 1 – 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i 15 – 20 minuter. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter.

Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna. Sprid ut riset i en ”Hangiri” eller en bredbottnad balja, bunke eller på ett ugnsbleck. Tillsätt sushivinäger. Dela på riskornen genom att dra en “Shamoji” eller slickepott kors och tvärs genom riset. Låt svalna till rumstemperatur. Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag..!

MAKI (En rulle räcker till 7–9 bitar, beräkna cirka 4-6 bitar per person)

En bambumatta (Makisu)
1 Noriblad, torkat blad av sjögräs
En skål med vatten och lite vinäger
Nykokt rumsvarmt sushiris, (ca 1,5 dl per rulle)
Wasabi (pasta på grön pepparrot)
(Tillsättning i: Fisk och grönsaker i strimlor, exempelvis lax, gurka och avocado..)
Beräkna cirka 30 gram fisk per rulle

Makirullar

Förslag till fyllning av Makirullar:

- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Tonfisk samt Wasabi – Gurka samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avocado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök..!

Nigirisushi

(Recept till cirka 4 bitar per person)

You need:

En skärbräda
En vass kniv
En skål med vatten och vinäger.
Fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck
Sushi-ris
Wasabi

Förbered fisk och ris. Ta upp en bit fisk med vänsterhanden, stryk en fingertopp Wasabi på fisken. Doppa högerhanden i vattnet och forma en liten dolme. Pressa ihop risdolmen och fisken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback